TPLO műtét

 

Az elülső kereszteződő szalag szakadás és a TPLO műtéti technika

 

Az elülső kereszteződő szalag szakadás igen gyakori traumás elváltozás, főképp nagytestű kutyákban.  Rendelőnkben a jelenleg legkorszerűbbnek tartott, úgynevezett TPLO műtéti technikát alkalmazzuk, ami a szalag pótlása helyett a sípcsont ízületi felszínének elfordításával nyújt megoldást erre az elváltozásra. További előnye az eljárásnak, hogy a kutyák mobilitása sokkal gyorsabban tér vissza a műtét után, és biztosabb tartást ad a gyógyulási idő alatt. 8kg testtömeg feletti kutyáknál javasolt leginkább ez a technika. Ezekben az esetekben kizárólag az extra stabilitást biztosító úgynevezett szögstabil TPLO lemezek és csavarok alkalmazásával végezzük a beavatkozást.

A TPLO műtétről:

A technika lényege, hogy a csont alakításával tesszük feleslegesség a szalag szerepét. A módisítást követően a sípcsont felületét el tudjuk forgatni olyan módon, hogy kiküszöbölhetjük az elülső keresztszalag funkcióját. Így nincs szükség elülső keresztszalagra, tehát szalagpótlást nem igényel a technika. Az elforgatott területet erre kialakított lemezzel és csavarokkal rögzítjük, majd 12 hét elteltével az inplatátumokat eltávolítjuk. A műtét után egy-két nappal, néha már a műtét napján is használják a kutyák az operált lábukat. A tökéletes állapot már 6-8 hét után elérhető, de ez függ az elváltozás jellegétől és mértékétől is.

1201907127QFT

Műtét előtti pontos szögmegállapítás

 

tplo

Műtét utáni felvétel

 

Rendelőnk teljes ellátást biztosít kedvencei ortopédiai problémáira, a diagnosztikától a műtéti eljáráson keresztül a fizioterápiáig. Keressen minket bizalommal.