Az ivartalanításról

Szakmai állásfoglalás az ivartalanításról

Miért fontos?

Sajnos Magyarországon gyerekcipőben jár még az állatvédelem, valamint az ehhez kapcsolódó felvilágosító anyagok, és az állattartók állataik egészségügyi kérdéseiről is csak az állatorvosuknál tájékozódhatnak, ezért célunk volt egyfajta ismeretterjesztő összefoglalás készítése, hogy miért fontos legalább annyira kedvenceink ivartalanítása, mint pl. a rendszeres oltása, parazitamentesítése.

Két, egyformán fontos szempont alá lehet csoportosítani a mellette szóló érveket:

• Egészségügyi szempont, avagy az ivartalanított állat hosszabb ideig, nyugodtabban, és egészségesebben él.

Hosszú időnek kellett eltelnie, amíg tőlünk nyugatra általánossá vált, hogy a kiskutyák és macskák gazdái természetesnek veszik azt, hogy a kölyökkori oltási sorozat mellett az alap ellátás része az ivartalanítás is. A hosszú idő alatt számos tudományos kutatás célja és szakmai vitafórum témája volt, hogy megszülethessen egy általánosan elfogadott szakmai ajánlás az ivartalanításról, és az ahhoz kapcsolódó kérdéskörről.  Az ivartalanítás előnyei hamar bebizonyítást nyertek, de górcső alá vették a hátrányait is, és kérdés volt például az is, mely életkorban lehet a leginkább javasolni a műtét elvégzését.

 Mi lett a következtetés?

Mind kutyák, mind macskák esetében az ivartalanítás elvégzésével nagymértékben csökkent a viselkedési zavarok, az emlőtumorok, a prosztata problémák, a heredaganat, a gátsérv, a hormonfüggő daganatok, és értelemszerűen az álvemhesség, és a méhgyulladás kialakulásának esélye, és ez az esély akkor volt a legkisebb, mikor az ivartalanítást ivarérés előtt, vagyis 3-6 hónapos korban végezték, tehát a hormonális változásokhoz köthető folyamatok még nem indultak be.

Számszerűleg pl.: nem ivartalanított szuka kutyák leggyakoribb tumoros elváltozása az emlőtumor, amely 52(!!) %-ukat érinti. ( Érdekességképpen lehet megemlíteni, hogy  részben, vagy teljesen házikoszton tartott kutyáknál többször fordul elő). A tumor kialakulásának esélye a többször ivarzott, majd ezután ivartalanított szukáknál szintén ekkora. A 2. és a 3. tüzelés között végzett műtét esetén a szám már csak 26 %, az 1. és a 2. tüzelés között végzetteknél 7%, míg az ivarérés előtt végzett ivartalanítás esetén mindössze 0.5 %!

Emlődaganat

1. Kifekélyesedett emlődaganat kutyán

Egyéb állategészségügyi előnyök

Más, az ivartalanításhoz köthető egészségügyi szempontokat figyelembe véve elmondható, hogy az ivartalanított állatokban kevésbé erős a territorialis viselkedés, ezért környezetüket vizeletükkel megjelölni és fajtársaikkal agresszíven fellépni is kevésbé hajlamosak. Kijárós és más fajtársukkal gyakori fizikai kontaktust (párzás, verekedés) kialakító macskák gyakori, gyógyíthatatlan, és súlyos megbetegedéssel járó macska AIDS, és macskaleukózis vírussal való fertőződés lehetőséges nagymértékben csökken, sebek, tályogok, balesetek az ivari működéshez köthető csavargással együtt megelőzhetőek, ahogy megelőzhető a tüzeléssel járó káros mentális állapotok is (letargia, étvágytalanság, vagy éppen elkóborlás, hiperaktivitás).

Kísér

1. Tüzelő szukát kísérő elkóborolt kanok

Az ivarérés előtti, 3-6 hónapos korban végzett ivartalanítás műtéttechnikai előnyei:

Egy kisebb testméretű, testtömegű állaton végzett műtét során kisebb a metszési seb, amely a műtét után gyorsabban zárható, és ez nagyban megrövidíti az altatás idejét.  Belső szerveik kis testméretükhöz mérten arányaiban nagyobbak, ezért könnyebben hozzáférhetőek a hasüregben, az ekkor még laza függesztőszalagok miatt a petefészek könnyebben a műtéti sebbe húzható, az ivarérés előtti petefészket és méhet kevés, és kis átmérőjű ér látja el, ezért gyakorlatilag vérzés nélkül végezhető a műtét, ahogy a műtét utáni vérzés szövődménye is a legkisebb,  és a fiatal szervezet gyorsabb regenerációs képességének valamint a kis metszési sebnek köszönhetően a műtét utáni lábadozási időszak is lerövidül.

Anyagi előny

Talán nem utolsó szempont, hogy kis testtömegű állat esetében a műtéthez felhasznált varróanyagok, altatószerek mennyisége is kevesebb, ezért a műtét olcsóbban is végezhető.

Az ivartalanítás hátrányai

Szinte megszámlálhatatlan előnye mellett az ivartalanításnak van csekély hátránya is, amelyről illik szólni, ha objektív ismeretanyag átadása a cél. Ezek lehetnek az arra hajlamos egyedeknél az elhízás, amely megfelelő odafigyeléssel és táplálással kivédhető, valamint idős korban az inkontinencia, amely gyógyszeresen tökéletesen karban tartható, és mindkét állapotra jellemző, hogy nem ivartalanított állatokban is jelen vannak, illetve előfordulási gyakoriságuk a műtéti időpont helyes megválasztásával (ivarérés előtt) csökkenthető.

Ha már baj van

Sok fajta betegség esetén lehet szükség egy kutya ivartalanítására, akár teljes terápiaként, pl. emlőtumor, gennyes méhgyulladás, akár a terápia részeként, pl. prosztata hipertrófia, cukorbetegség. Mindről általánosan elmondható, hogy több okból is sokszorosára növeli az altatási kockázatot, gyógyulási időt, lévén hogy beteg, és általában idős állatokat teszünk ki a műtétnek.

Tévhitek

Sajnos ezer és ezer, több évtizedes, minden tudományos alapot és logikát nélkülöző, és a felvilágosító anyagok hiányában még a mai napig keringő városi legenda van, amely nagyban megnehezíti állataink sorsát.

Minden szukának életében legalább egyszer ellenie kell, különben megbetegszik.”

Természetesen ennek épp az ellentéte igaz. A párzás során lehetőség adódik a nemi úton terjedő betegségekkel való fertőződésre, ahogy lehetőség van sérülésekre is. A vehem kihordása az állatnak mindig megterhelő, mivel önfeláldozó, testi anyagait a saját szükségletei helyett a kiskutyák fejlődésére fordító vehemépítés a jellemző. A vehem esetlegesen elhalhat, így kialakul a fertőzés, majd a vérmérgezés kockázata, amely igen súlyos megítélés alá esik, és könnyen a szuka életébe kerülhet, akárcsak egy megakadt szülés esetén, mely során a szuka rendkívüli fájdalmakat él át, és méhrepedés esetén elvérzés is lehet a következmény. Ezek mellett a vemhesség, mint élettani állapot semmiféle előnnyel nem jár a kutya további életét, egészségét tekintve.

A kutyának is joga van a párzás, és a kölyöknevelés adta élményekhez, azt akarom, hogy egyszer megtapasztalja az anyaság adta örömöket.”

Ez tipikusan élettani és etológiai ismeretek hiányában kialakuló tévhit, főleg azokra jellemző, akik egyébként is hajlamosak állataikat emberi tulajdonságokkal felruházni. Tisztában vagyunk vele, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, de sohasem lesznek szerelmesek, a párzás során nemi vágyat nem élnek át, az alomból származókat nem a vérüknek, csak fajtársuknak fogják tekinteni.  Az állatok ivarzás alatt és a kölyöknevelés során pusztán hormonjaik által irányított leküzdhetetlen ösztöneiknek engedelmeskednek, minden tudatosság nélkül alárendelve magukat a bennük zajló biokémiai folyamatoknak.

Az ivartalanított állat satnya, rossz szőrminőségű, infantilis lesz, izületi- és csontfejlődési betegségekkel fog küzdeni.”

Soha, egyetlen kimutatás sem született még annak bebizonyítására, hogy az ivartalanítás bármiben befolyásolná a szőr, vagy az izületek egészséges fejlődését. Az ivartalanított állat  fajtájára jellemző habitussal bír, csak könnyebben kezelhetővé, nyugodtabbá válik. Csontjai nem hogy satnyák nem lesznek, de hosszabbra nőnek, és kompaktállományuk tömörebb lesz, ezért az állat nagyobb lesz, és csontjai a repedéseknek, töréseknek jobban ellenáll.

Hormonokkal is elnyomható a tüzelés, ami olcsóbb és kényelmesebb megoldás.”

Valóban vannak hormonok, amelyek használhatóak az ivarzás megelőzésére, felfüggesztésére, sőt a magzat gyógyszeres úton való elhajtására is. Azonban használatuk csak a megfelelő kockázat viselése mellett javasolható, mivel hormonkészítmények, számos gyakori mellékhatásuk lehet, pl. petefészekciszták, ill. a méh mirigyes hiperpláziájának kialakulása, amelyek a méhgyulladás előfutárai, ráadásul hatásuk sohasem 100%-os, és használatukhoz pontos ciklusdiagnosztika kell, ami a legtöbb esetben nem valósulhat meg, hiszen a tüzelés első napjai sokszor alig behatárolhatóak. Használatuk a lehetséges, és gyógyszeres vagy művi úton megoldható mellékhatásaik ismeretében anyagi megfontolásból sem javasolható.

A fentieket összefoglalva tehát elmondható, hogy az ivartalanítás, azon belül is az ivarérés előtti, tehát 3-6 hónapos korban végzett műtét jobb az állatnak, jobb a tulajdonosnak, és elérkeztünk az állatvédelmi szemponthoz, amely alapján jobb a társadalomnak is.

• Állatvédelmi szempont, avagy legyünk környezettudatos, felelős állattartók

Alaphelyzet, alap adatok

Ma, Magyarországon hozzávetőlegesen 2-2,3 millió kutya él, ebből a gazdátlan ebek száma eléri a száz-százötvenezret, míg a kóbor macskák száma milliós nagyságrendű.

2010-ben a gyepmesterek közel 30 ezer kutyát gyűjtöttek be és helyeztek el ebrendészeti telepeken, a civilek pedig alapítványok által működtetett menhelyeken küzdenek a lehetetlennel, és próbálnak begyűjteni, rehabilitálni, ivartalanítani-gyógyítani és gazdához juttatni kóbor, sorsára hagyott, vagy bántalmazott állatokat. A menhelyek, mivel önálló szervezetek, vállalásuknak megfelelően fogadnak be állatot, és általában a „Megtelt!” táblával működnek, mivel helyhiány miatt nem altatnak, és sokszor egy-egy kutya évekig is a gondozásukban marad. Ők a kóbor állatok kb. 20%-áról képesek gondoskodni.

Gyepmesteri látkép

3. Gyepmesteri csendélet

A kevésbé szerencsés kutyák, macskák azonban a gyepmesteri telepekre kerülnek, ahol közpénzekből, és így állandó befogási-átvételi kötelezettséggel próbálják megoldani a szabad helyhez képest többszörös számú leadott, vagy begyűjtött állatok elhelyezését, ami sajnos azzal jár, hogy szabad hely hiánya esetén véglegesen altatnak. Vagyis állandóan. Így a hazai gyepmesteri telepeken évi 10 ezer euthanasiát hajtanak végre.

állatvédők

4. Állatvédők által vízmosásból kihalászott kutyacsalád

A kutyákhoz képest a kóbor macskák sorsa még ennél is siralmasabb, mivel rendkívül szaporák ( a kutyák 15x, míg a macskák 45x szaporábbak, mint az ember!), és elvadult állapotban is képesek sokáig elélni, megbújni ember lakta területeken, ami begyűjtésüket is megnehezíti. A kóbor jellegükből adódóan a világra jött kismacskákra szomorú sors vár, egyes felmérések szerint 10 kóbor kismacskából 1 éri meg a fél éves kort.

Az alap problémát tehát az jelenti, hogy sokkal több kutya és macska jön a világra, mint amennyi gazdijelölt létezik. A gazdák közül pedig sokan kényszerűségből vállalnak el egy állatot, mert kapják, befogadják, aminek következménye az, hogy sem anyagi, sem egyéb ráfordítást nem képesek nyújtani, ha az állat megbetegszik. Ennek, és a fent leírt helyzetnek következtében pedig bizonyított, hogy a társállatok halálokai között első helyen még mindig az euthanasia áll. Felelős állattartóként, és egy európai társadalom tagjaiként nem fogadhatjuk el az euthanasiát a populációkontroll eszközeként, egyetlen humánus, és elfogadható módja az ivartalanítás.

Kidobott

  1. 5.  Állatvédők által talált kidobott kölykök, mindennapos eset….

Tisztában vagyunk vele, hogy akikhez ez az ismertető eljut, nem fogják állatukat az utcára tenni, vagy lemondani róla. A kóbor állatok legtöbbje nem is a megunt kedvenc, hanem egy valahol boldogan élő kedvenc utódainak az utódainak az utódai, hiszen minden igyekezet ellenére, ha valahol alom születik és sikeresen gazdihoz kerülnek a kölykök, a probléma nem oldódik meg, csak újabb és újabb gazdik lesznek kénytelenek újabb gazdijelölteket  felkutatni. Az első alomhoz képest a leszármazottak jó körülményekhez juttatása ellenőrizhetetlenné válik, és kerülnek olyan helyekre, ahol nem tudnak, vagy nem akarnak megfelelően gondoskodni róluk, esetleg elkóborolnak, és válnak beteg, elgyötört, éhező, balesetes állattá, vagy egy szaporító megélhetését biztosító gazdasági haszonállattá.

Kutyagyár

  1. 6.  Egy elhíresült „kutyagyár”

Mint az állatvédelemnek elkötelezett, és jelenleg is több állatvédő szervezet munkáját segítő állatorvosok javasoljuk tehát azt, hogy segítsen a probléma megoldásában, hogy az Ön állatának leszármazottjai ne szaporítsák tovább a kóbor állatok számát, és ezzel a már megszületett, menhelyeken élő és gyepmesteri telepeken sínylődő kiskutyák juthassanak a lehetséges gazdijelöltekhez.

Kategória: Egyéb

Édes méreg – A nyírfacukorról

A nyírfacukor rendkívül elterjedt édesítőszer napjainkban. Ám kedvenc kutyája számára ez egy nagyon veszélyes termék!

Ez a cukorfajta az ebek szervezetében rendkívül gyorsan megemeli az inzulinszintet, a szervezetet jelentősen megterhelve. Az elfogyasztás után rövid időn belül a következő tünetek léphetnek fel:

tudatzavar, kitágult pupillák, gyengeség, szédelgés, imbolygó járás, hányás, remegés, görcsök, eszméletvesztés

Az alábbi kép bemutatja, hogy bizonyos kutyafajtáknak mennyi nyírfacukor elegendő a baj bekövetkeztéhez.

PV-Xylitol-Toxic-Dose-Dog-Sizes-Chart

Kisebb adag is nagy kárt tud okozni, amennyiben észreveszi, hogy kutyusa fogyasztott ilyet, a lehető leghamarabb állatorvosi ellátásra szorul!

Vénás cukortartalmú infúzióra van szükség, hogy ellensúlyozzuk a magas inzulinszinttel járó vércukorcsökkenés káros hatásait. A gyors ellátás után májvédő szerek adása is javasolt.

Amennyiben nem kerül állatorvoshoz időben, súlyos májkárosodás és véralvadási zavarok keletkezhetnek, ami a kutya elpusztulásával is járhat.

 

 

Kategória: Egyéb

Támad a kutya, támad a vírus

Egy olvasónk az iránt érdeklődött, mit tegyen, miután kutyája egy sétáltatáskor pórázostul kitépte magát a kezei közül, rátámadt egy másik ebre és annak gazdájára is, és bár szerencsére nem lett komolyabb baj, riasztó volt látni a korábban mindig nyugodtan viselkedő állat hirtelen jött agresszióját, acsarkodását. – A kutyák döntő része lakhelyén kívül – hacsak nem épp erre képezték ki – nem ront emberre, más kutya viszont bármikor támadásra ingerelheti őket, és ilyenkor a kedvence védelmében beavatkozó gazda is célponttá válhat. A kutyatartóknak tehát alaposan meg kell nevelniük négylábú társaikat, hogy minden helyzetben fegyelmezettek legyenek, ez nem is olyan könnyű feladat. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, hogy vegyenek részt kedvencükkel kutyaiskolai képzésen, amit nem árt időről-időre meg is ismételni – mondta dr. Balogh Béla. Olvasónk felvetésére, hogy őt magát is megtámadhatja-e a jelek szerint kiszámíthatatlanabbá vált kutyája, a szakember leszögezte: az eb szemében környezete tagjai egy falkát jelentenek, és fontos, hogy a gazda mindig fölötte álljon tekintélyben, határozottan érvényesítse a vezérszerepet. A kérdés kapcsán dr. Balogh Béla arra is kitért, hogy nagy általánosságban a kan kutyák hajlamosabbak az agresszív viselkedésre, fajta tekintetében az őrző-védők, s tévhit, hogy a kistestűeknél nem fordulhatnak elő ilyen esetek – és hát döntő az állat személyisége, amit fontos minél jobban megismerni. Egy másik olvasónk a megfázás elleni védekezésről, a kezelés lehetőségeiről érdeklődött. – A hidegebb, nyirkosabb, csapadékosabb időjárás a kutyákra is veszélyes lehet. Nekik is vannak a légutaikhoz igazodott kórokozóik, és egymás között ők is tovább terjeszthetik a betegséget. Ez az úgynevezett kennel-köhögés, onnan a neve, hogy régebben elsősorban kutyatartó telepeken volt jellemző, de nyilván úton útfélen, egy kerítés két oldaláról összeugatva is megfertőzhetik egymást az ebek – szögezte le dr. Balogh Béla. Kiemelte: ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is van lehetőség a megelőzésre, rendelkezésre áll immunizáló vakcina, amit orrba cseppentve is be lehet adni az állatnak, megbetegedés esetén pedig antibiotikumos gyógyszeres kezelés segíthet a bajon, de tudni kell, hogy a gyógyulás akár több hétig elhúzódhat. – Megnyugtatásul még hozzáteszem: a megfázás, kennel-köhögős fertőzés nem életveszélyes betegség, a kutyák szinte kivétel nélkül kilábalnak belőle megfelelő kezeléssel.

Kategória: Egyéb

Állat a családban: közös programok, fontos élmények

A kedvencek nevelhetőségéről, a különböző kutyás-macskás játékos programok jelentőségéről is szó esik népszerű rovatunk újabb cikkében..

Egy olvasónk megírta: arra számítottak, hogy kistestű kutyájuk, második életévét betöltve egy kicsit már lehiggad, viszont a rakoncátlan továbbra is rendre harciasan viselkedik más, nagyobb testű kutyákkal szemben is sétáltatáskor, így aztán gyakran megsebesül, ráadásul kellemetlen helyzeteket okoz. A kérdés: mi lehet az agresszivitása oka, és mi a megoldás? – A kedvenc sebeivel mindenképp állatorvoshoz kell fordulni. Annál is inkább, mivel bármennyire jelentéktelennek tűnik egy-egy sérülés, az bizony sokkal mélyebb lehet, egy kistestű kutyánál például egy nagyobb ellenfél harapása akár létfontosságú szerveket is elérhet. Tehát itt nagyon fontos a szakértő beavatkozás fertőtlenítéssel, sebgyógyítással – mondta dr. Balogh Béla, a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonos-vezetője.

Felhívta a figyelmet az ivartalanítás jelentőségére, mint fogalmazott, ez a legtöbb esetben csökkenti az agresszív hajlamot is, ugyanakkor hozzátette, hogy ez sem jelent teljes biztonságot a támadékonyság kapcsán. – Kölyökkori nevelési hiányosságok, rossz élmények is lehetnek a háttérben, és hát ne feledjük el, hogy a kutyák is önálló személyiségek, így aztán a fajtajellegtől nagyban eltérő viselkedésformákat is tapasztalhatunk egy-egy egyednél. Ugyanakkor az ebek tanulékonyak, még idősebbekkel is érdemes elmenni kutyaiskolába. Itt jobban megszokhatják a társaságot, beléjük rögződhetnek a parancsok, ráadásul a gazdi is felvérteződhet fontos ismeretekkel a kordában tartáshoz – szögezte le a szakember.

A nevelés kapcsán szóba kerültek a különböző versenyek, seregszemlék is, amelyeket dr. Balogh Béla kiváló alkalomnak tart, így a Kedvenc Állategészségügyi Központ több ilyen rendezvényt támogat. – Elsősorban nem a tenyésztői, iskoláztató versenyeket, seregszemléket emelném ki, hanem a játékosabbakat, amelyeknél mindenki nyertes lehet. Itt nem csupán manöken ebekkel, cicákkal, nem csak szuperképzett kedvencekkel lehet részt venni, hiszen sok esetben külön verseny van például a korcsoknak. A lényeg a közös élmény, a kulturált állattartás népszerűsítése, az egyes fajtákkal szembeni előítéletek lerombolása. Központunk alapelve-küldetése, hogy gazda és kedvence minél tovább harmonikusan együtt élhessen, és ebben a sajátos kapcsolatban is nagyon jelentősek az együtt megélt örömteli, boldog pillanatok, tehát minél több ilyen alkalmat kell találni.

Kategória: Egyéb

Vigyázat, támadnak a kullancsok!

A viszonylag enyhe tél és a sok csapadék – ami zömmel nem hó volt – különösen kedvezett a kullancsoknak, így már most fontos elkezdeni a kedvenceknél a megelőző védekezést a rovarok terjesztette fertőzések ellen.

Képkivágás

Nálunk máris előfordult, hogy a kullancsok terjesztette babeziózissal fertőzött kutyát kellett kezelnünk. Erről a megbetegedésről tudni kell, hogy nincs ellene védő- oltás, vakcina. Viszont időben észlelve gyógyítható – jegyezte meg dr. Balogh Béla állatorvos, a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonos-vezetője. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy más, a kullancsok és bolhák terjesztette betegségekkel szemben a megelőző védekezés a leghatékonyabb megoldás. – A múlt évben megjelent egy teljesen új, rágótabletta formájában beadható kullancs elleni készítmény, számos egyed jutalomfalatként is könnyedén elfogadja. Ez a kórokozók olyan sejtszintű életfolyamatait zavarja meg, amelyek az emlősöknél amúgy nem fordulnak elő, ebből következően a szernek nincs mellékhatása. Rá- adásul három hónap védettséget jelez a gyártó cég, és az elmúlt egy év tapasztalatai ezt vissza is igazolják. Én most leginkább ezt a védekezési formát ajánlom a kutyusoknál. Megjegyzem, emellett a Lyme-kór elleni vakcinát is fontos alkalmazni kiegészítésként – mondta az állatorvos. A macskákról szólva megjegyezte: esetükben szintén van nagyon hatékony, teljes körű védettséget nyújtó készítmény. – Viszont felhívom a figyelmet a rendszerességre, a cicák esetében havonta, a kutyusoknál az említett tabletta alkalmazásával három havonta újra és újra be kell juttatni a szervezetbe a megelőzést szolgáló készítményt – szögezte le a szakember.

-Ribáry Zoltán

A teljes cikk letölthető ide kattintva

 

 

Címke: , , , ,
Kategória: Egyéb

Kutyák és macskák bőr-,illetve szívférgessége

Kutyák és macskák bőr-, illetve szívférgessége

 

Kedves Gazdik!

A szúnyogok által terjesztett, sajnos már nem újkeletű parazitás bántalomról szeretnénk egy kis összefoglaló tájékoztatást adni, mivel hazánkban már rendszeressé vált, és egyre terjedőben van mindkét fertőzöttség diagnosztizálása.

A bőrférgesség (Dirofilaria repens okozta fertőzöttség)

A bőrféreg a mediterrán területek, valamint Kelet és Közép Európában előforduló parazitózis. A parazitákat a szúnyogok terjesztik, amelyek vérszívással veszik fel a már fertőzött állatból a mikroszkópikus méretű lárvákat (mikrofiláriákat), amelyek a szúnyogokban alakulnak át fertőzőképes L3 stádiumú lárvákká, melyek aztán egy következő vérszívás során kerülnek az újabb gazdaállatba. A beoltott lárvák 6-9 hónap alatt válnak a bőr alatti kötőszövetben 5-17 cm-es felnőtt férgekké, amelyek közül a nőstény férgek ivarérés után a nyirok-, és vérkeringésbe ürítik a mikrofiláriákat, melyek a vérkeringésben évekig(!) életben maradhatnak, majd a szúnyogok segítségével tovább fertőzik a környezetben előforduló ragadozókat. A bőrben megtelepedő férgek általában nem okoznak tüneteket, ezért ez alapján a fertőzöttség ritkán mutatható ki, ha mégis van tünet, az általában viszketegség, lokális szőrhullás, csomók formájában jelentkezik.

dirofilaria bőrben kutya

 

 

Emberben a fertőzöttség kifejezettebb tüneteket okoz, a férgek legtöbbször az arcon, a szemben (!), egyéb területeken bőr alatti, kötőszövetben elhelyezkedő csomók megjelenését okozza.

 szem

A szívférgesség (Dirofilaria immitis okozta fertőzöttség)

A szívféreg az USA-ban, Japánban, mediterrán területeken volt korábban jelen, de mára már Horvátországban, Romániában és Magyarországon is megtalálható, és sajnos már nem okoz meglepetést a praxisokban, ha diagnózisra kerül.

Terjedése, fejlődési ciklusa szinte azonos a bőrféregével. A beoltott fertőzőképes lárvák a kötőszövetben, izomszövetben fejlődnek, majd vénás keringéssel a szívbe jutnak. A kisebb méretű, fiatalabb szívférgek a tüdő kisebb artériáiban találhatóak, majd ahogy méretük, számuk nő, úgy tolódnak a tüdőartériába, majd a jobb szívfélbe, a hátulsó üres vénába. A kifejlett férgek 15-30 cm hosszúak, és a nőstények szintén mikrofiláriákat termelnek. A tünetek jellemzően a fáradékonyság, étvágytalanság, köhögés, eszméletvesztés, súlycsökkenés, vérszegénység.

 szív

lifecycle

Emberben a szívférgesség gazdaállatokban jellemző fejlődési ciklusa nem alakul ki, a tüdőbe eljutva a férgek kötőszöveti gócok kialakulását eredményezik, melyek mellkasi diszkomfort érzetet, köhögést,  esetenként lázat okozhatnak, valamint diagnosztikai nehézséget jelentenek pl. a daganatoktól való elkülönítés során a humán gyógyászatban.

 

 

mellkas rtg

 

 

Diagnosztikai lehetőségek

Az egyes rutin vizsgálatok a vérben jelenlévő mikroszkopikus méretű bőr- és szívféreg lárvák, vagy a nőstény szívférgek által kibocsátott fehérje, mint antigén kimutatására alapszanak, illetve egyes esetekben molekuláris biológiai módszerek (PCR) használata lehet szükséges. Sajnos mindegyik módszerről elmondható, hogy egyik sem használható általánosan és teljes hatékonysággal, legcélszerűbb diagnosztikai lépcsőként alkalmazni azokat, és lehetőség szerint többször megismételve. A vérpályában pl. csak 6-8 hónap után találhatóak meg a lárvák, ezért mikroszkópos vizsgálatot csak ennél idősebb állatban érdemes végezni, és csak hímivarú férgek jelenléte esetén sem lesznek lárvák a vérben.

 mikroszkóp

A nőstény szívférgek által kibocsátott antigéneket kimutató teszteket már 4 hónapos fertőzöttség esetén alkalmazni lehet, azonban kevés féreg, vagy hímivarú férgek esetén a vizsgálat tévesen negatív eredménnyel zárulhat, illetve bőrférgesség esetén fals pozitív eredmény születhet.

A PCR vizsgálat nagyon érzékeny és megbízható teszt, a bőr- és szívférgesség elkülönítésére is használható, azonban csak mikrofiláriák jelenléte esetén alkalmazható.

A laboratóriumi tesztek mellett azok pozitivitása esetén a beteg stádiumba sorolása is szükséges, melynek mindenképp meg kell előznie a választott kezelést.

A négyféle stádium megállapításához az alapos fizikális vizsgálaton túl a rutin vérkép és vérbiokémia, mellkas röntgen, szív ultrahangos vizsgálatok nyújtanak segítséget.

 

rtg

uh 

 

Kezelés

Bőrférgesség fertőzés esetén, ha a csomó bőrfelszínhez közel található, megoldás lehet a műtéti eltávolítás, azonban sok esetben nem csak egy darab féreg található az adott állatban, ezért kiegészítő terápia javasolt.

Másik megoldás, amely önmagában vagy kiegészítésként használható, valamilyen makcrociklusos laktonok vegyületcsoportba tartozó készítmény hónapokig, min. 6 hónapig tartó alkalmazása, általában havonta beadva.

A szívférgesség kezelésére többféle rutin alakult ki, a szakmailag ajánlott terápia hosszadalmas, bonyolult, rendkívül drága. Egyéb alternatív kezelések szintén hosszan tartóak, alacsonyabb árfekvésűek, azonban hatékonyságuk valószínűleg elmarad a szakmai ajánlásokban leírt terápiától, sok esetben mégis ez a kezelés is javasolható, hiszen egy halálos betegségről beszélhetünk.

Sajnos mindkét féle terápiáról elmondható, hogy a kezelés szövődménye akár a hirtelen elhullás is lehet, mivel a széteső féregszövetek, elpusztult lárvák a vérpályában trombusok keletkezéséhez vezethetnek.

A kezelések részletezésére itt nem térnénk ki, az egyes praxisokban kisebb különbségekkel azonos rutinok alakultak ki, jellemzően egyedi igényekhez alkalmazkodva, ezért további kérdések esetén rendelőinkben nagyon szívesen állunk a gazdik rendelkezésére.

Megelőzés

A diagnosztikai és kezelési nehézségek miatt a LEGFONTOSABB A MEGELŐZÉS!!

Bár mindkét parazitát a szúnyog terjeszti, csak a szúnyogok elleni védekezés nem elég, de javasolt.

A legjobb módszer, ha a szúnyogszezon kezdete előtt egy hónappal már elkezdjük a védekezést a beoltott lárvát elpusztítani képes tablettás készítménnyel vagy spot on-nal, majd havonta ismételjük a kezelést a szúnyogszezon végéig.

A használható készítményekről szintén szívesen adunk tájékoztatást rendelőink felkeresése esetén.

Reméljük a fenti tájékoztatóval sikerült megfelelő információt nyújtanunk erről a nagyon komoly odafigyelést igénylő parazitás fertőzésről.

Kategória: Egyéb

Kutya ivartalanítási hónap a KEDVENCBEN!!!

A Kedvenc Állategészségügyi Központ januárban kutyaivartalanítási akcióval kedveskedik ügyfeleinek.

Idén tartjuk meg első alkalommal, most januárban a Kutya Ivartalanítási Hónapot! Az ivartalanításnak számos előnye van Kedvenceink, és Gazdáik számára egyaránt. Szuka kutyák esetében teljes mértékben megelőzhető a gennyes méhgyulladás, a petefészek cisztásság és petefészek daganat, az álvemhesség, valamint a félévenként jelentkező tüzelés. Jelentősen csökken az idős korban jellemző emlődaganat kialakulásának esélye. A cukorbetegségtől is jó eséllyel megóvhatjuk féltett négylábú társunk. Kan kutyák esetében csökken a más kutyákkal szembeni agresszió, kevésbé jelölnek, illetve vizeletük kevésbé árt a növényeknek. Esetükben megelőzhető az időskori prosztata megnagyobbodás, valamint az ezzel járó vizeletürítési és székelési zavar. Csökken a prosztata daganat, a végbél körüli daganatok és a gátsérv kialakulásának esélye.

A januári Kutya Ivartalanítási Hónap lényege, hogy ebben a hónapban igen kedvező, úgynevezett csomagárban tesszük lehetővé a gazdik számára, hogy a Kedvenceik számára oly fontos beavatkozást elvégeztethessék. A csomag ára tartalmazza az altatás, a műtét, a műtét utáni antibiotikum injekció, a fájdalomcsillapító tabletták, a seb védelmére szolgáló gallér vagy kutyaruha és a varratszedés költségét. Mivel kutyák testtömege igen különböző, ez jelentősen befolyásolja a szükséges gyógyszerek mennyiségét, végső soron a csomag árát. Az alábbiakban táblázatba szedtük az egyes súlykategóriákhoz tartozó műtéti csomagok árait. A beavatkozásra hozott kutyust a recepción megmérjük, így pontosan tudni előre a műtét költségét.

 

 

Testtömeg Kan Szuka
0-5 kg 15.000.- 17.000.-
5.1-10 kg 16.000.- 18.000.-
10.1-15 kg 17.000.- 19.000.-
15.1-20 kg 18.000.- 20.000.-
20.1-25 kg 19.000.- 21.000.-
25.1-30 kg 20.000.- 22.000.-
30.1-35 kg 21.000.- 23.000.-
35.1-40 kg 22.000.- 24.000.-
40.1-45 kg 23.000.- 25.000.-
45.1-50 kg 24.000.- 26.000.-
50.1-55 kg 25.000.- 27.000.-
55.1-60 kg 26.000.- 28.000.-
60.1-65 kg 27.000.- 29.000.-
65.1-70 kg 28.000.- 30.000.-

 

 

A műtéti kapacitásaink végesek, összesen 60 db kutyus műtétjét tudjuk vállalni a fenti csomagárban, ezért hívja munkatársunkat a 27/501-720-as telefonszámon, ahol időpontot tud foglalni a beavatkozásra!

 

“Gondoskodjunk együtt kutyájuk egészségéről!”

Kategória: Egyéb

A mi KEDVENCEINK

A jó állatorvos – igazi kincs

 

Amikor 2000-ben a fővárosból Csörögre költöztünk, az egyik legfontosabb kérdés az volt számunkra, hogy megfelelő állatorvost és állatorvosi ellátást találjunk a Maine Coonjaink számára. Több szakembert is kipróbáltunk, de nagyon sokáig még visszajártunk a budapesti állatorvosunkhoz, aki jól ismerte az akkoriban még nem túl elterjedt fajtát. Aztán egyszer úgy hozta a sors, hogy kutyánkat egy sződligeti állatorvoshoz vittük el, ahol két fiatalember is gyakornokoskodott. E tény akkoriban nem bírt számunkra különösebb jelentőséggel. Igazán fontossá akkor vált, mikor kiderült, hogy a két fiatalember állatorvosi rendelőt nyitott Vácott. Nem is haboztunk sokáig, hogy esélyt adjunk nekik:  tenyészetünk, a Heartbreaker Maine Coon Tenyészet macskái, ezenkívül a kijárós házi macsekjaink és a belga juhász kutyáink is jó párszor megfordultak a rendelőben.

Boci Fanny Romy és Milton

Nem csak aktív tenyésztő korunkban, de most is, hogy már csak ivartalanított kedvencként élnek nálunk a macskák, nagyon fontosnak véltük és véljük, hogy állatainkat kiemelkedő szakmaisággal és elhivatottsággal bíró, az állatorvos-tudomány legújabb eredményeivel és lehetőségeivel is tisztában lévő szakemberek gyógyítsák egy jól felszerelt rendelőben. Ezért is választottuk anno a Kedvenc Állategészségügyi Központot és maradtunk hűségesek választott orvosunkhoz, Dr. Faragó Zsolthoz immáron több, mint egy évtizede. A másik nagyon fontos ok az volt, hogy itt partnernek tekintettek és tekintenek minket: a leglaikusabbnak tűnő kérdéseinkre is választ kapunk, együtt tudunk gondolkodni egy-egy érdekesebb egészségügyi probléma kapcsán, nem nélkülünk és helyettünk döntenek az állataink kezeléséről. Tenyészállatainkat – a szokásos teszteken túlmenően – minden fajta-specifikus betegségre teszteltük, sőt olyan vizsgálatok elvégzésében is partnerre leltünk állatorvosunkban, mint pld. macskáink a vércsoport-meghatározása.

Indy Jack Kicsi

Tenyészetünket 1998-ban alapítottuk és 2006-ban fejeztük be. Ez alatt a nyolc év alatt számos olyan eredményt értek el macskáink, mely eredményekre mind a mai napig büszkék vagyunk. Tuscaloosa Hijacker of Heartbreaker (a sokak által ismert Jack) volt az első Maine Coon hazánkban, aki elérte az amerikai TICA rendszerben a macska által elérhető legmagasabb,  Supreme Grand Champion címet és 2001-ben az egész világon a második legeredményesebb barna cirmos fehérrel Maine Coon lett. Saját tenyésztésű macskánk, Heartbreaker’s Andy szintén Supreme Grand Champion lett: így ő lett az első magyar tenyésztésű Maine Coon, aki eredményei által megkapta ezt a címet. És nem feledkezhetünk meg Bakróházi Mirr-Murr Szuszmók of Heartbreaker macskánkról sem, Magyarország első, ún. hagyományos rendszerben elért világbajnoki címével rendelkező Maine Coonjáról sem.

Nyuszó

A Kedvenc Állatorvosi Rendelőben azonban nem csak a világbajnoki címmel rendelkező macskáinkat kezelték és kezelik a legnagyobb szakmaisággal és odafigyeléssel. Befogadott, kijárós házimacskánk, Kicsi életét is megmentette már Faragó doktor. Kicsit egy autó ütötte el, de szerencsére utolsó erejével még hazajött. Azonnal elvittük a rendelőbe, ahol állatorvosunk a semmiből építette fel a macskát a súlyos vérveszteség és komoly sérülések ellenére. Kicsi felépült és lép nélkül is boldog életet élt. Sok-sok emlékezetes küzdelmen, együttgondolkodás van már mögöttünk Faragó doktorral. Volt, amikor a legprofesszionálisabb szakmaiság ellenére sem tudtunk mit tenni és el kellett engedni állatainkat, de sok harcot is nyertünk.

Szuszmók

Számomra az egyik legmeghatóbb és egyben csodaszámba menő történet Indy-vel, egy négynapos Maine Coon kicsivel esett meg.  Etetés közben kiejtettem a kezemből a kicsit, aki hangos koppanással esett a parkettára: fejét elöntötte a vér, s szörnyű hangos sírva csak forgott körbe-körbe. Sohasem felejtem el ezt a hangot és azt sem, milyen fájdalommal zokogtam és hibáztattam magam. Szerencsére állatorvosunk, a késői időpont ellenére még a rendelőben volt, azonnal adott a kicsinek egy szteroid injekciót, hiszen nem volt veszteni valónk, mindent meg kellett próbálni. És megnyertük a csatát a halál ellen: Indy a csodával határos módon felépült és olyan kötődés alakult ki köztünk, ami keveseknek adatik meg.

Topaze

Ha röviden kellene jellemeznem a Kedvencet, ezek a szavak jutnának először eszembe: fejlődésre törekvés, szakmai elhivatottság, partnerség, felkészültség, családias légkör. És egy – tapasztalatokon alapuló – fontos dolog: a jó állatorvos – igazi kincs. A rendelő valamennyi munkatársát szívből tudnám ajánlani a gazdiknak, de azért egy kis szubjektivitás engedtessék meg e sorok írójának: Faragó Károly (vagy ahogyan mi hívjuk: ZsoltJ) doktor személye számunkra garancia az állatkáink egészsége és ellátása szempontjából. Hálás vagyok a sorsnak, hogy rátaláltunk a Kedvencre.

 

Szabó Andrea és Gyula, az egykori Heartbreaker Maine Coon Tenyészet tulajdonosai

 

E cikk macskáink (Pearly, Juppi, Topaze, Iris Maine Coonok, Cimi, Cice, Cicelle házimacskák) és kutyáink (Romy, Bo, Fanny belga juhászok) ajánlásával készültJ

Kategória: Egyéb

Szívférgesség – csak egyszerűen

Kategória: Egyéb

Szívférgesség-INGYENES szűrés, AKCIÓS megelőzés a váci Kedvenc Állategészségügyi Központban!

Kedves Gazdik!
Egy újfajta parazita megjelenésére szeretnénk felhívni a figyelmet, amely Nálunk és egyre több rendelőben is diagnózisra kerül, és amely a kullancs által terjesztett betegségeknél sokkal veszélyesebb tüneteket okoz!
A parazita neve Dirofilaria immitis, vagyis a szívféreg, amelyet a szúnyogok vérszívás közben juttatnak nagy számban, lárva stádiumban a kutyákba (görényekbe, macskákba). A betegség két éve még elszórtan fordult elő, azonban az elmúlt egy évben már egyre több és több kutyánál megbetegedést, és sajnos többnyire elhullást okozott, mivel a kezelése nagyon drága, és a szövődményei rendkívül súlyosak lehetnek!

Javasolt minden fél évnél idősebb kutyát letesztelni a betegségre, mivel a felnőtt szívféreg, és így maga a fertőzöttség csak a legalább fél éves kutyában diagnosztizálható!

A helyzet komolyságából fakadóan rendelőnkben most minden fél évnél idősebb kutyát, amely oltásra érkezik, egy vérvizsgálat segítségével INGYEN szűrünk, amivel a vérben található, a felnőtt szív-, és bőrféreg által kibocsátott mikroszkópikus lárvák jelenlétét mutathatjuk ki!

Az eljárás nem 100%-os érzékenységű, ezért javasolt a szívféreg jelenlétét kimutató szerológiai vizsgálat elvégzése is, amely a a felnőtt nőstény szívférgek által kibocsátott fehérjét detektálja. Ez utóbbi vizsgálat rendelőnkben szintén elérhető, amely mintegy 10 perc alatt nagy biztonsággal kimutatja a fertőzés jelenlétét, és mindössze 2800 Ft-ba kerül!

A szerológiai vizsgálat negatív eredménye esetén 6 hónap múlva a teszt megismétlése javasolt, majd évente érdemes elvégeztetni.
A betegség kezelése hosszadalmas, komplex, és meglehetősen drága eljárás, amely során sajnos a kezelt kutyák 5-20 %-a elpusztulhat, ezért a megelőzésen van a hangsúly!!

Minden 2 hónaposnál idősebb kutyát a szívféreg prevenciójában is hatékony féregtelenítő tablettával, vagy spot on készítménnyel kell kezelni havonta, amíg a szúnyogszezon tart, és az azt követő 2-3 hónapban is!

Mivel a megelőzés a kullancs elleni védekezés mellett egy plussz anyagi megterhelést jelent a gazdiknak, ezért most akciósan vásárolhatnak tőlünk a hatékony készítményekből! Az akció során 10 % kedvezményt biztosítunk, amennyiben egy dobozzal, vagyis 4 havi adagot vásárolnak a spont on vagy ízesített tablettás készítményből, vagy 10 havi adagot a nem ízesített tablettából!

Amennyiben egyéb kérdése van a betegségről, megelőzéséről, kezeléséről, szívesen állunk rendelkezésére rendelőnkben a Vác, Rádi út 18 szám alatt, vagy a 27/501-720-as telefonszámon.

Üdvözlettel,
a Kedvenc Állategészségügyi Központ csapata

 

Kategória: Egyéb