Kutyák és macskák bőr-,illetve szívférgessége

Kutyák és macskák bőr-, illetve szívférgessége

 

Kedves Gazdik!

A szúnyogok által terjesztett, sajnos már nem újkeletű parazitás bántalomról szeretnénk egy kis összefoglaló tájékoztatást adni, mivel hazánkban már rendszeressé vált, és egyre terjedőben van mindkét fertőzöttség diagnosztizálása.

A bőrférgesség (Dirofilaria repens okozta fertőzöttség)

A bőrféreg a mediterrán területek, valamint Kelet és Közép Európában előforduló parazitózis. A parazitákat a szúnyogok terjesztik, amelyek vérszívással veszik fel a már fertőzött állatból a mikroszkópikus méretű lárvákat (mikrofiláriákat), amelyek a szúnyogokban alakulnak át fertőzőképes L3 stádiumú lárvákká, melyek aztán egy következő vérszívás során kerülnek az újabb gazdaállatba. A beoltott lárvák 6-9 hónap alatt válnak a bőr alatti kötőszövetben 5-17 cm-es felnőtt férgekké, amelyek közül a nőstény férgek ivarérés után a nyirok-, és vérkeringésbe ürítik a mikrofiláriákat, melyek a vérkeringésben évekig(!) életben maradhatnak, majd a szúnyogok segítségével tovább fertőzik a környezetben előforduló ragadozókat. A bőrben megtelepedő férgek általában nem okoznak tüneteket, ezért ez alapján a fertőzöttség ritkán mutatható ki, ha mégis van tünet, az általában viszketegség, lokális szőrhullás, csomók formájában jelentkezik.

dirofilaria bőrben kutya

 

 

Emberben a fertőzöttség kifejezettebb tüneteket okoz, a férgek legtöbbször az arcon, a szemben (!), egyéb területeken bőr alatti, kötőszövetben elhelyezkedő csomók megjelenését okozza.

 szem

A szívférgesség (Dirofilaria immitis okozta fertőzöttség)

A szívféreg az USA-ban, Japánban, mediterrán területeken volt korábban jelen, de mára már Horvátországban, Romániában és Magyarországon is megtalálható, és sajnos már nem okoz meglepetést a praxisokban, ha diagnózisra kerül.

Terjedése, fejlődési ciklusa szinte azonos a bőrféregével. A beoltott fertőzőképes lárvák a kötőszövetben, izomszövetben fejlődnek, majd vénás keringéssel a szívbe jutnak. A kisebb méretű, fiatalabb szívférgek a tüdő kisebb artériáiban találhatóak, majd ahogy méretük, számuk nő, úgy tolódnak a tüdőartériába, majd a jobb szívfélbe, a hátulsó üres vénába. A kifejlett férgek 15-30 cm hosszúak, és a nőstények szintén mikrofiláriákat termelnek. A tünetek jellemzően a fáradékonyság, étvágytalanság, köhögés, eszméletvesztés, súlycsökkenés, vérszegénység.

 szív

lifecycle

Emberben a szívférgesség gazdaállatokban jellemző fejlődési ciklusa nem alakul ki, a tüdőbe eljutva a férgek kötőszöveti gócok kialakulását eredményezik, melyek mellkasi diszkomfort érzetet, köhögést,  esetenként lázat okozhatnak, valamint diagnosztikai nehézséget jelentenek pl. a daganatoktól való elkülönítés során a humán gyógyászatban.

 

 

mellkas rtg

 

 

Diagnosztikai lehetőségek

Az egyes rutin vizsgálatok a vérben jelenlévő mikroszkopikus méretű bőr- és szívféreg lárvák, vagy a nőstény szívférgek által kibocsátott fehérje, mint antigén kimutatására alapszanak, illetve egyes esetekben molekuláris biológiai módszerek (PCR) használata lehet szükséges. Sajnos mindegyik módszerről elmondható, hogy egyik sem használható általánosan és teljes hatékonysággal, legcélszerűbb diagnosztikai lépcsőként alkalmazni azokat, és lehetőség szerint többször megismételve. A vérpályában pl. csak 6-8 hónap után találhatóak meg a lárvák, ezért mikroszkópos vizsgálatot csak ennél idősebb állatban érdemes végezni, és csak hímivarú férgek jelenléte esetén sem lesznek lárvák a vérben.

 mikroszkóp

A nőstény szívférgek által kibocsátott antigéneket kimutató teszteket már 4 hónapos fertőzöttség esetén alkalmazni lehet, azonban kevés féreg, vagy hímivarú férgek esetén a vizsgálat tévesen negatív eredménnyel zárulhat, illetve bőrférgesség esetén fals pozitív eredmény születhet.

A PCR vizsgálat nagyon érzékeny és megbízható teszt, a bőr- és szívférgesség elkülönítésére is használható, azonban csak mikrofiláriák jelenléte esetén alkalmazható.

A laboratóriumi tesztek mellett azok pozitivitása esetén a beteg stádiumba sorolása is szükséges, melynek mindenképp meg kell előznie a választott kezelést.

A négyféle stádium megállapításához az alapos fizikális vizsgálaton túl a rutin vérkép és vérbiokémia, mellkas röntgen, szív ultrahangos vizsgálatok nyújtanak segítséget.

 

rtg

uh 

 

Kezelés

Bőrférgesség fertőzés esetén, ha a csomó bőrfelszínhez közel található, megoldás lehet a műtéti eltávolítás, azonban sok esetben nem csak egy darab féreg található az adott állatban, ezért kiegészítő terápia javasolt.

Másik megoldás, amely önmagában vagy kiegészítésként használható, valamilyen makcrociklusos laktonok vegyületcsoportba tartozó készítmény hónapokig, min. 6 hónapig tartó alkalmazása, általában havonta beadva.

A szívférgesség kezelésére többféle rutin alakult ki, a szakmailag ajánlott terápia hosszadalmas, bonyolult, rendkívül drága. Egyéb alternatív kezelések szintén hosszan tartóak, alacsonyabb árfekvésűek, azonban hatékonyságuk valószínűleg elmarad a szakmai ajánlásokban leírt terápiától, sok esetben mégis ez a kezelés is javasolható, hiszen egy halálos betegségről beszélhetünk.

Sajnos mindkét féle terápiáról elmondható, hogy a kezelés szövődménye akár a hirtelen elhullás is lehet, mivel a széteső féregszövetek, elpusztult lárvák a vérpályában trombusok keletkezéséhez vezethetnek.

A kezelések részletezésére itt nem térnénk ki, az egyes praxisokban kisebb különbségekkel azonos rutinok alakultak ki, jellemzően egyedi igényekhez alkalmazkodva, ezért további kérdések esetén rendelőinkben nagyon szívesen állunk a gazdik rendelkezésére.

Megelőzés

A diagnosztikai és kezelési nehézségek miatt a LEGFONTOSABB A MEGELŐZÉS!!

Bár mindkét parazitát a szúnyog terjeszti, csak a szúnyogok elleni védekezés nem elég, de javasolt.

A legjobb módszer, ha a szúnyogszezon kezdete előtt egy hónappal már elkezdjük a védekezést a beoltott lárvát elpusztítani képes tablettás készítménnyel vagy spot on-nal, majd havonta ismételjük a kezelést a szúnyogszezon végéig.

A használható készítményekről szintén szívesen adunk tájékoztatást rendelőink felkeresése esetén.

Reméljük a fenti tájékoztatóval sikerült megfelelő információt nyújtanunk erről a nagyon komoly odafigyelést igénylő parazitás fertőzésről.

Kategória: Egyéb