A mi KEDVENCEINK

A jó állatorvos – igazi kincs

 

Amikor 2000-ben a fővárosból Csörögre költöztünk, az egyik legfontosabb kérdés az volt számunkra, hogy megfelelő állatorvost és állatorvosi ellátást találjunk a Maine Coonjaink számára. Több szakembert is kipróbáltunk, de nagyon sokáig még visszajártunk a budapesti állatorvosunkhoz, aki jól ismerte az akkoriban még nem túl elterjedt fajtát. Aztán egyszer úgy hozta a sors, hogy kutyánkat egy sződligeti állatorvoshoz vittük el, ahol két fiatalember is gyakornokoskodott. E tény akkoriban nem bírt számunkra különösebb jelentőséggel. Igazán fontossá akkor vált, mikor kiderült, hogy a két fiatalember állatorvosi rendelőt nyitott Vácott. Nem is haboztunk sokáig, hogy esélyt adjunk nekik:  tenyészetünk, a Heartbreaker Maine Coon Tenyészet macskái, ezenkívül a kijárós házi macsekjaink és a belga juhász kutyáink is jó párszor megfordultak a rendelőben.

Boci Fanny Romy és Milton

Nem csak aktív tenyésztő korunkban, de most is, hogy már csak ivartalanított kedvencként élnek nálunk a macskák, nagyon fontosnak véltük és véljük, hogy állatainkat kiemelkedő szakmaisággal és elhivatottsággal bíró, az állatorvos-tudomány legújabb eredményeivel és lehetőségeivel is tisztában lévő szakemberek gyógyítsák egy jól felszerelt rendelőben. Ezért is választottuk anno a Kedvenc Állategészségügyi Központot és maradtunk hűségesek választott orvosunkhoz, Dr. Faragó Zsolthoz immáron több, mint egy évtizede. A másik nagyon fontos ok az volt, hogy itt partnernek tekintettek és tekintenek minket: a leglaikusabbnak tűnő kérdéseinkre is választ kapunk, együtt tudunk gondolkodni egy-egy érdekesebb egészségügyi probléma kapcsán, nem nélkülünk és helyettünk döntenek az állataink kezeléséről. Tenyészállatainkat – a szokásos teszteken túlmenően – minden fajta-specifikus betegségre teszteltük, sőt olyan vizsgálatok elvégzésében is partnerre leltünk állatorvosunkban, mint pld. macskáink a vércsoport-meghatározása.

Indy Jack Kicsi

Tenyészetünket 1998-ban alapítottuk és 2006-ban fejeztük be. Ez alatt a nyolc év alatt számos olyan eredményt értek el macskáink, mely eredményekre mind a mai napig büszkék vagyunk. Tuscaloosa Hijacker of Heartbreaker (a sokak által ismert Jack) volt az első Maine Coon hazánkban, aki elérte az amerikai TICA rendszerben a macska által elérhető legmagasabb,  Supreme Grand Champion címet és 2001-ben az egész világon a második legeredményesebb barna cirmos fehérrel Maine Coon lett. Saját tenyésztésű macskánk, Heartbreaker’s Andy szintén Supreme Grand Champion lett: így ő lett az első magyar tenyésztésű Maine Coon, aki eredményei által megkapta ezt a címet. És nem feledkezhetünk meg Bakróházi Mirr-Murr Szuszmók of Heartbreaker macskánkról sem, Magyarország első, ún. hagyományos rendszerben elért világbajnoki címével rendelkező Maine Coonjáról sem.

Nyuszó

A Kedvenc Állatorvosi Rendelőben azonban nem csak a világbajnoki címmel rendelkező macskáinkat kezelték és kezelik a legnagyobb szakmaisággal és odafigyeléssel. Befogadott, kijárós házimacskánk, Kicsi életét is megmentette már Faragó doktor. Kicsit egy autó ütötte el, de szerencsére utolsó erejével még hazajött. Azonnal elvittük a rendelőbe, ahol állatorvosunk a semmiből építette fel a macskát a súlyos vérveszteség és komoly sérülések ellenére. Kicsi felépült és lép nélkül is boldog életet élt. Sok-sok emlékezetes küzdelmen, együttgondolkodás van már mögöttünk Faragó doktorral. Volt, amikor a legprofesszionálisabb szakmaiság ellenére sem tudtunk mit tenni és el kellett engedni állatainkat, de sok harcot is nyertünk.

Szuszmók

Számomra az egyik legmeghatóbb és egyben csodaszámba menő történet Indy-vel, egy négynapos Maine Coon kicsivel esett meg.  Etetés közben kiejtettem a kezemből a kicsit, aki hangos koppanással esett a parkettára: fejét elöntötte a vér, s szörnyű hangos sírva csak forgott körbe-körbe. Sohasem felejtem el ezt a hangot és azt sem, milyen fájdalommal zokogtam és hibáztattam magam. Szerencsére állatorvosunk, a késői időpont ellenére még a rendelőben volt, azonnal adott a kicsinek egy szteroid injekciót, hiszen nem volt veszteni valónk, mindent meg kellett próbálni. És megnyertük a csatát a halál ellen: Indy a csodával határos módon felépült és olyan kötődés alakult ki köztünk, ami keveseknek adatik meg.

Topaze

Ha röviden kellene jellemeznem a Kedvencet, ezek a szavak jutnának először eszembe: fejlődésre törekvés, szakmai elhivatottság, partnerség, felkészültség, családias légkör. És egy – tapasztalatokon alapuló – fontos dolog: a jó állatorvos – igazi kincs. A rendelő valamennyi munkatársát szívből tudnám ajánlani a gazdiknak, de azért egy kis szubjektivitás engedtessék meg e sorok írójának: Faragó Károly (vagy ahogyan mi hívjuk: ZsoltJ) doktor személye számunkra garancia az állatkáink egészsége és ellátása szempontjából. Hálás vagyok a sorsnak, hogy rátaláltunk a Kedvencre.

 

Szabó Andrea és Gyula, az egykori Heartbreaker Maine Coon Tenyészet tulajdonosai

 

E cikk macskáink (Pearly, Juppi, Topaze, Iris Maine Coonok, Cimi, Cice, Cicelle házimacskák) és kutyáink (Romy, Bo, Fanny belga juhászok) ajánlásával készültJ

Kategória: Egyéb