A nyulak fertőző betegségei és megelőzésük

Házi kedvencként tartott nyulaink két legveszélyesebb fertőző betegsége a mixomatózis és a vérzéses betegség.

A mixomatózist a myxoma vírus okozza, amelyet vérszívó paraziták, leggyakrabban szúnyogok terjesztenek.

A fertőződést követően az első tünet rendszerint a fertőzés helyén, a bőrben megjelenő duzzanat, amelyet a vírus szervezetbeli terjedése után több duzzanat követhet a fejen, a genitáliák környékén, miközben megjelennek a másodlagos bakteriális fertőződés tünetei (láz, étvágytalanság, kötőhártyagyulladás, tüdőgyulladás), amelyek rendszerint a nyúl elhullását okozzák 2-15 napon belül.

A betegség elleni egyetlen védekezési mód a vakcinázás, mely során nyuszink szervezete képessé válik a fertőződést követően legyőzni a betegséget.

A vérzéses betegséget szintén vírus, az RHD vírus okozza. A myxoma vírusánál könnyebben terjed, lévén, hogy a szúnyogokon kívül fertőzött alom, eleség, szőr, tárgyak, bélsár, vizelet, váladék is továbbíthatja a fertőzést. A fertőződés után 1-3 napon belül súlyos tünetek, láz, szörtyögés, bénulás, kóma vagy éppen görcsök, orr-, szájüregi vérzés, szív-, valamint légzési elégtelenség, és végül elhullás következik be.

A kezelés szinte lehetetlen, mivel a betegség nagyon gyorsan, esetenként látható tünetek nélkül, nagyon gyorsan folyik le.

A védekezés szintén csak vakcinázással történhet.

Mivel mindkét betegség gyakori és súlyos, már régóta elérhető rendelőnkben is a két komponensű vakcina, amely megfelelő védettséget ad a betegségekkel szemben.

Védje meg házi kedvencét, vakcináztassa még tavasszal, a szúnyogok megjelenése előtt!

Kategória: Egyéb