Kisállatok allergiás megbetegedései 1. – Bolhanyál allergia

Ahogy az emberekben, úgy kisállatainkban is nagy gyakorisággal fordul elő az allergia. Az allergia a szervezet egy túlzott immunreakciója, mely egy idegen anyag, az allergén szervezetbe kerülésével alakul ki.

Több formája ismeretes, melyeket különböző allergének válthatnak ki, míg tüneteik többé-kevésbé hasonlóak.

Sorozatunkban ismertetjük a leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedéseket, és az ellenük való védekezés lehetőségeit.

1; Bolhanyál allergia-FAD (Flea allergy dermatitis)

A leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedés. Az allergén(ek) a bolha nyálában előforduló hisztamin-szerű anyagok, melyek erős viszketegséget okoznak. Különösen érzékeny kutyákban, macskákban akár egy(!) bolha csípése is heves reakciót válthat ki, amely diagnosztikai  nehézséget okozhat, hiszen szabad szemmel a bolhásság csak több parazita jelenléte esetén állapítható meg biztosan. A tünetek rendszerint a faroktő rágásával (macskáknál esetenként a fej vakarásával)  indulnak, az állat nyugtalan, majd egész testfelületre kiterjedő viszketegség, vakaródzás-harapdálás alakul ki. A bőr kezdetben helyenként kipirult, nyálas, majd megjelennek a másodlagos tünetek, melyek egy részét kedvencünk kínjában saját magának okozza (traumás sebek, horzsolások, vérzések, hámhiányok), illetve a másodlagos bakteriális, gombás, parazitás fertőzések, amelyek a bőr saját védekező mechanizmusának hiányával állnak összefüggésben.

1j 2

Bolhanyál allergia okozta szőrhullás, kipirultság, másodlagos bakteriális fertőzés okozta felületes gennyes bőrgyulladás

A bolhanyál allergia kezelése komplex, amely oki (bolhaírtás),  tüneti (viszketegség csökkentése, másodlagos bőrelváltozások, fertőzések kezelése), és kiegészítő (védőgallér a harapdálás megakadályozására) terápiából áll.

3 4

 Bolhanyál allergia okozta miliáris dermatitisz, vakaródzás okozta hámhorzsolás, felületes gennyes bőrgyulladás macskában

A bolhák életmódjával kapcsolatban két fontos dolgot is meg kell melítenünk.

Az egyik, hogy az állaton (és emberen!) élősködő kifejlett példányok a környezetben előforduló bolhapopulációnak csak néhány százalékát teszik ki! Vagyis a peték, lárvaalakok, bábok a kutya fekhelyén, szőnyegekben, bútorszövetekben, a burkolatok repedéseiben találhatóak meg nagy számban, amelyekből néhány hét, esetenként  több hónap múlva újabb kifejlett példányok lesznek! Ez azt jelenti, hogy nem elég az állat egyszeri bolhátlanítása, hanem rendszeres, több hónapon át tartó bolhaírtás szükséges, amelynek ki kell terjednie a környezetben található fejlődési alakok elpusztítására is.

A másik fontos tudnivaló, hogy a bolha egy, az embert is megbetegíteni képes galandféregfaj, az „uborkamagképű galandféreg”  köztigazdája, amellyel a kutya a bolhák szétrágásakor fertőződik, ezért a bolhaírtás mellett az állat féregtelenítő kezelése is indokolt!

Forduljon hozzánk bizalommal! Rendelőnkben szakértő segítséggel igyekszünk diagnosztizálni a kisállatok allergiás megbetegedésit, és kiválasztani az Ön, valamint Kedvence számára legmegfelelőbb terápiát és bolhaírtó készítményt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategória: Egyéb